Verhalen van glasvakmanschap zijn verhalen van passie, vakmanschap en kwaliteit. Het is een ambacht dat al eeuwenlang bestaat en nog steeds van groot belang is in onze moderne wereld. In dit blog zullen we je meenemen in de wereld van glasvakmanschap en je laten zien waarom het zo'n belangrijk en fascinerend vak is.

De geschiedenis van glasvakmanschap

De geschiedenis van glasvakmanschap gaat ver terug in de tijd. Al in de oudheid werd glas gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals voor het maken van sieraden en gebruiksvoorwerpen. In de Middeleeuwen ontstond de glasindustrie en werden er steeds meer technieken ontwikkeld om glas te produceren en te bewerken. In de 17e eeuw werd het glasblazen een echt ambacht en ontstonden er verschillende glasblazerijen in Nederland. Ook in Hoorn was glasvakmanschap een belangrijke industrie, met als bekendste voorbeeld de glasfabriek van Erkamp Glas.

Een begrip in Hoorn

Erkamp Glas is al meer dan 100 jaar een begrip in Hoorn en omstreken. Deze glasfabriek is opgericht in 1918 en heeft sindsdien een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van glasvakmanschap in de regio. Het bedrijf staat bekend om zijn vakmanschap, kwaliteit en innovatie. Zo waren zij de eerste glasfabriek in Nederland die gebruik maakte van een computergestuurde snijtafel, waardoor ze nog nauwkeuriger en efficiënter konden werken. Ook op het gebied van duurzaamheid loopt Erkamp Glas voorop, met onder andere het gebruik van gerecycled glas en het plaatsen van isolatieglas.

Een breder takenpakket

Een glaszetter in Hoorn is niet alleen verantwoordelijk voor het plaatsen van ramen en deuren, maar heeft een veel breder takenpakket. Zo kunnen zij ook glas-in-lood ramen restaureren, glazen wanden en deuren plaatsen en zelfs glazen meubels maken. Daarnaast is een glaszetter ook gespecialiseerd in het op maat snijden en bewerken van glas, zodat het perfect past in elke situatie. Het is een vak waar veel precisie en vakmanschap bij komt kijken en waarbij geen enkele klus hetzelfde is.

De schoonheid van glasvakmanschap

Glasvakmanschap is een ambacht dat niet alleen functioneel is, maar ook ontzettend mooi. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige glas-in-lood ramen in oude kerken en gebouwen, of aan de moderne glazen gevels van hedendaagse architectuur. Het is een materiaal dat zorgt voor licht, ruimte en transparantie en daarmee een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven. Het is dan ook niet voor niets dat glasvakmanschap nog steeds een belangrijk onderdeel is van onze samenleving en dat bedrijven zoals Erkamp Glas een onmisbare rol spelen in dit vakgebied.

Ontdek zelf de schoonheid en veelzijdigheid van glasvakmanschap en laat je inspireren door de verhalen van Erkamp Glas en andere glaszetters in Hoorn. Want één ding is zeker: glasvakmanschap is een vak dat nooit zal verdwijnen en altijd zal blijven fascineren.